Mijn naam is Anton Horeweg. Ik was bijna 40 jaar leerkracht in het basisonderwijs. Ik geef trainingen over o.a. schoolbrede aanpak gedrag, traumasensitief onderwijs, hechting en executieve functies. Ik zoek nog een baan om studenten/starters te begeleiden.
Tijdens mijn stages op de Pedagogische Academie (PABO) kwam ik erachter dat ik een zwak had voor kinderen die het lastig hebben in hun leven, waardoor ze het soms lastig vinden om het meest handige gedrag te laten zien.
In het begin van mijn loopbaan koos ik bewust voor LOM scholen (tegenwoordig sbo), daarna scholen in ‘achterstandswijken’. Werken op een school waar kinderen alle steun moeten krijgen om hun school met succes te kunnen voltooien geeft mij veel voldoening.
Na een masterstudie bij het Seminarium voor Orthopedagogiek, die ik cum laude heb afgerond, ben ik sinds 2009 gedragsspecialist (MSEN).
Ik ben gecertificeerd gedragsspecialist en voldoe aan de kwaliteitseisen van de LBBO (Landelijke beroepsgroep Begeleiders in het Onderwijs).
Ook ben ik gecertificeerd traumatrainer vanuit de opleiding van Leony Coppens en gecertificeerd trainer bij Samen sterk zonder stigma.
Ook heb ik in 2024 de opleiding ‘Talentenfluisteraar‘ gedaan. Ik vind het leuk en nuttig om talentgesprekken te voeren met kinderen. Zo’n gesprek zorgt ervoor dat kinderen hun eigen talenten onder woorden kunnen brengen zodat zij meer veerkracht en weerbaarheid ontwikkelen.
Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik volg dan ook zoveel mogelijk de ontwikkelingen op gebied van gedrag en leren en schuif regelmatig aan bij congressen en webinars. Er is altijd iets te leren!
Ik geloof in bundelen van krachten en delen van alle inzichten en alle kennis die er beschikbaar is, met als doel collega’s te ondersteunen en kinderen en ouders bij te staan als het ‘even niet zo vlotjes loopt’ op het gebied van gedrag. Op de pagina artikelen vind je meer over mijn visie.
Tegenwoordig werk ik vooral als zelfstandig onderwijstrainer, soms in samenwerking met Ingrid van Essen.
In 2013 begon ik op verzoek van Uitgeverij LannooCampus met het schrijven van een boek over gedrag. Inmiddels zijn twintig onderwijsboeken over gedrag verschenen. Vaak verplichte literatuur op pabo’s, lerarenopleidingen in Nederland en België en de Master EN-opleidingen.
Mede door het succes van mijn boeken, mijn bijna veertig jaar praktijkervaring als leerkracht, maar ook door mond-tot-mond reclame van tevreden scholen en deze website, spreek ik veel over gedrag op congressen en scholen. Mijn lezingen zijn net zo praktisch als deze website en mijn boeken. Je kunt er morgen mee aan de slag in je klas. Het gaat er tenslotte om wat je als leerkracht of docent in de klas kunt doen om je leerlingen beter te ondersteunen. Op mijn LinkedInprofiel kun je lezen of collega’s er wat aan hadden.
Studiedag of keynote lezing, klassenobservatie of traject: Ik maak de theorie praktisch toepasbaar, zodat je als leraar er morgen wat mee kunt in je klas of school.
Onderwijsboeken van Anton Horeweg zijn op veel opleiding verplicht of aanbevolen. Dat komt omdat ze gedegen theorie koppelen aan je dagelijkse klassenpraktijk, geschreven vanuit 40 jaar onderwijservaring. Bekijk ze hier.
Dit is de link naar alle kennispagina's over gedrag van Anton Horeweg. Neurodiversiteit en neurodivergentie, preventief werken aan gedrag, ADHD, ADD, TOS, trauma, executieve functies, DCD, hechting en nog veel meer.
Deze masterclass is voor elke onderwijsprofessional die een veilige school wil creëren voor leerlingen die dit het hardst nodig hebben. Wil je meer weten over ACE's en trauma, de invloed op gedrag en leren en hoe je kunt werken aan traumasensitief onderwijs? Dan is deze masterclass iets voor jou. Eerstvolgende Masterclass trauma: 15-10-2024 en 19-11-2024. Nog enkele plaatsen over (14-09)